Tisdagstema, Fyrkantigt - en del av den trasiga samlingen.

image83

På grund av stort loppis och auktions intresse i Röda Villan finns det många guldkorn hos oss. Ett av dem är det här ljuvliga Dominofatet designat av Stig Lindberg som jag tycker passar för dagens Tisdagstema; fyrkantigt.
På grund av enorm hausse på auktioner blir det oftast inte några större fynd när Lindbergsporslin auktioneras ut. Jag har dock lyckats komma över en lite udda Sig Lindberg samling som jag är mycket nöjd med. Jag har nämligen köpt många olika föremål som är lite trasiga och som då sålts billigt. I somras blev jag stolt ägarinna till en studiodrejad vas med fajansmålning för endast 200 svenska riksdaler. Lagad javisst, men vem ser det?Happy Tuesday!© Bild -privat

Jag väntar mig en kanon sommar.

Min pappa hobbyornitologen har nu efter ett par dagars besök åkt hem till sin fru. Förutom det oersättliga barnvakts uppdraget har han även kollat in fåglarna runt Röda Villan. Jag kan personligen tycka att det är alldeles för många arter av små och medelstora pippifåglar på grund av det tjatter som jag hör när jag är ute.
Röda Villans närmsta grannar är ett par skator som bor i en tall på andra sidan diket. Mellan oss råder det inte någon vidare gramsämja eftersom de har en förkärlek till just våran altan. Dessa två har nu lämnat sitt bo och byggt ett nytt i den stora granen bredvid. Detta, enligt far min,  indikerar på att det ska bli en varm och skön sommar. Skatorna flyttar nämligen för att få extra skydd mot sol och värme. Låter jättebra eller hur?

   Det övergivna hemmet.


Så kära kamrater gå genast ut och spana efter skatorna, kanske du också får en fin sommar! ;)

HAPPY MONDAY!

V75 -miljonär till motsatsen bevisats

       


Lördagens stora happening i Umeå var årets travfest på Umåkers travbana och veckans V75. Sambon hör till den kategori av människor som inte sappar över till en annan kanal när det visas trav på tv och har ägnat många timmar i sitt liv till dessa fyrbenta djur. Jag kan väl lugnt påstå att jag numera är glad och lättad över att han tillhör ett travsällskap där de turas om att göra systemen, för om fotbollsänkan (dvs. jag) även skulle vara en travänka hade det nog slutat i skilsmässa.

Jag, sonen och sonens morfar blev igår vänligt men bestämt instuvade i bilen för att hinna till första start. Det packades matsäck, stolar, liggunderlag och allt sånt man behöver för att kunna göra den rätta miljonraden; travtidning och program.

Mitt eget spelintresse har radikalt ökat genom att jag har en spelintresserad sambo. Tidigare sträckte sig mitt spelande till någon enstaka trisslott men genom sambons dåliga inflytande tar jag nu spel på största allvar. För visst är det så att man är miljonär tills motsatsen bevisats? Tänk så mycket mer spännande att skrapa trisslotten om man har den inställningen istället för; varför lägger jag ner pengar på sån här skit?

Tyvärr uteblev miljonerna igår och mitt system havererade redan i första loppet eftersom "min" häst passade på att galoppera över mållinjen. Surt sa räven och stack med mina miljoner, men lika glad är jag för det men gladast är nog hon som vann de 6 miljoner kronorna som tillslut blev utdelningen.


Happy Sunday!


© Bild Privat

Vid Röda Villan står en röd bil.

Idag kom sambon hem och undrade hur mycket den nya bilen på uppfarten kostade. Den var naturligtvis mycket dyr och exklusiv berättade jag stolt. Han syftade inte på min pappas nya flashiga superbio power  bil som också står på uppfarten utan på min röda nytvättade bil. Den röda bilen har tyvärr inte fått så mycket kärlek på slutet men eftersom min pappa är en handlingens man byttes det idag till sommardäck och bilen blev ordentligt rengjord. Så nu står den finaste röda bilen i hela byn på vår uppfart!

Jag läste förövrigt en bilannons  på Blocket idag där det stod att bilen aldrig var maskintvättad. Måste säga att jag är rätt imponerad!

Happy Thursday!


Tisdagstema; Naturmaterial -En hel massa snäckskal.

image77

Hittade precis denna läckra bild i en av mina semestermappar!
Bilden är tagen i vackra Shell Beach i Monkey Mia territoriet i västra Australien. Det är en annorlunda variant av strand med en massa snäckskal i hela 60 km!

Happy Tuesday!


Lite Dajm i kladdkakan.....

Jag har precis anlänt till Röda Villan, fyspasset fick idag stå till sidan för ett 30-års kalas. Ett riktigt kalas där det serveras många olika kaksorter. Eftersom jag bara var tvungen att smaka på alla sorter kan jag glatt berätta att fikamagen är tillfredställd. Delikata vaniljbullar, passionsfruktskaka, chokladbollar serverades det och bland dessa låg det några anspråkslösa chokladkakor. Man kan väl säga att det var en kladdkaka med dajmbitar i, svårare än så var det tydligen inte att göra en så god kaka. Så kära gäster prova på det nästa gång det är dags för bakning!!!!!

Happy Monday!


Lökarna blommar.


image75


Lökarna blommar! Jag tror inte att Dileva själv skulle kunna uttrycka denna vårextas bättre. Idag plockades altanstolarna fram och kaffetermosen togs ner från hyllan. Precis när jag var på väg att sätta mig ner för att njuta av sol och kaffe upptäcker jag dessa fantastiska blommor som tagit sig ur vinterdvalan. Det var bara att plocka fram kameran och gå ut i snön för att fotografera från alla håll och kanter.
Sonen som ser möjligheter med att mamma står och gör något tycker att det läge att gå ut på egna äventyr. Tur då att småbenen inte orkar gå så långt. Jag hinner ikapp honom lagom tills han sätter sig i första bästa vattenpöl, men är man barn så är man!

Happy Friday! 

image76


Panikkänsla i Röda Villan.


Igår var jag i Skellefteå på föreläsning och när jag kom hem sken solen fortfarande. Min kära sambo som under vinterhalvåret inte är ute i onödan tyckte att vi skulle ta en promenad. Vi tog vägen förbi lanthandeln för att hämta mina beställda sommarkläder. Sonen sprang delvis från brevlåda till brevlåda för att putta på locken och jag passade på att plocka upp mobiltelefonen ur fickan för att ta en del nya härliga vårbilder. Det var verkligen en härlig kväll .

Den härliga kvällen blev till morgon och det var dags för sambon att åka till jobbet. Det är alltid en liten procedur av ritualer; det ska pussas, det ska vinkas och sen ska man söka reda på bilnyckeln. Idag var bilnyckeln helt försvunnen. Aha tänker du då, ta reservnyckeln! Reservnyckeln har varit borta i över ett år svarar jag då.
Sammanbrottet var nära och det söktes i två timmar efter nyckeln och två svängar med cykeln runt byns gator blev det. Ingen nyckel hittades och vi var tvungna att putta den 1,5ton tunga bilen för att sambon skulle kunna ta sig ut med den andra bilen. Jag var helt övertygad om att nyckeln skulle vara borta för alltid och såg tusenlapparna försvinna ur plånboken.
Tro då att jag nästan började gråta när jag hittade nyckeln på eftermiddagen. Mellan två korgar på hatthyllan låg den och väntade på att hittas. Så imorgon är det vi som tar bilen in till staden för att fixa en reservnyckel.

Happy Thuesday.


Tisdagstema; Himmel -en plats för änglar

image74

Eftersom jag inte har någon blå vårhimmel att stoltsera med idag hittade jag en sensommar bild från i fjol. Den kvällen var det så tyst runt omkring mig när jag stod på stugtomten och fotograferade.

Tystnad har vi i huset idag. Sonens förkylning ger inte med sig och idag vill han ligga i soffan och titta på tv. Själv känner jag mig ljudkänslig så idag är radion inte på och ljudet på tvn är på lägsta möjliga nivå. Jag tror att min hjärna är lite överhettad av alla nyhetssändningar som varit de senaste dagarna. Från att ha läst var enda artikel om tragedin med lilla Engla har jag stängt av totalt.
Det är vid tillfällen som det här som jag blir lite tjuvreligiös och tror att det kanske var någon högre makt som hade ett finger med i spelet när hobbyfotografen stod och tog bilder, på just det barnet och just den bilen.
Jag hoppas iallafall att Engla har det bra, vilken himmel hon än befinner sig i.


Tisdagskramar!

Söndagsvärk

image73

Vi är sjuka min son och jag. Vi har drabbats av en elak bacill som satt sig i halsen och gjort oss allmänt hängiga. Idag är det rejält synd om oss, sonen sover varannan timma och jag hoppas att han inte har samma huvudvärkshjälm som mig som trycker runt pannan .

Igår var jag och sonen på utflykt. Vi tog bilen två mil inåt landet bortom Flurkmark för att grilla tillsammans med kompisarna. Eftersom att fotbollspappan var upptagen hela dagen åkte vi trots att jag visste om att vi inte var så krya. När vi kom fram var sällskapet i full färd med att skotta fram grillplatsen vilket kan ses som lite konstigt så här på vårkanten men så var det. Sonen sattes på ett liggunderlag med hela russinburken medan de fixades med ved och eld. När vi tre bistått varandra med våra allra bästa eldningstips fick vi en ordentlig eld som vi senare kunde grilla falukorven på. Det som till slut blev höjdpunkten på hela utflykten var de fantastiska marshmallowsen som grillades och klämdes fast i mariekexen.


They call it a kick!

Jag borde ha anat oråd när min novemberkaktus började blomma förra veckan. Den var så fin med sina blommor, vädret var fint och snön smälte.....
Idag när jag kom körandes genom byn mötte jag en flicka på spark på väg hem från skolan. Vintervyn var som hämtad ur någon av Elsa Beskows vinterberättelser. Vårträdgårdarna från förra veckan är åter igen täckta med snö och gatorna har perfekt sparkföre.
Nu äntligen när vårkänslorna började plantera sig i huvudet är det inte riktigt lika kul med snö. Till och med en så rolig aktivitet som sparka på en riktig spark känns helt fel.

Jag passar på att önska alla bloggbesökare en trevlig helg med en lite blomma!

image72


Brandvarnaren from hell.Härom kvällen när det var dags för mig och sambon att knoppa in för natten hörde vi ett konstigt ljud. Det var inte vilket pip som helst utan det var snart-är-batteriet-slut pipet från brandvarnaren. Eftersom vi inte ville riskera att sonen skulle vakna vågade vi inte byta batteriet just då. Vi tog inte heller ut batteriet eftersom vi är alldeles för vidskepliga, för naturligtvis skulle det väl börja brinna om vi tog ut batteriet? Så vi sov hela natten med en skönt pipande brandvarnare i bakgrunden. Tro att jag drömde att jag var på rymmen från världens alla massmördare och CIA agenter.
På morgonen var pipet mer intensivt varpå jag tog fram ett nytt batteri och satte i brandvarnaren. Jag kände mig en aningens irriterad när jag kom ner för trappen och faktiskt hörde det eländiga pipet, IGEN!
Varken sambon eller min tekniker till pappa (som jag alltid ringer när något krånglar) kunde ta bort pipet. Det hela slutade att jag vid lunchtid var så less att tog skruvmejseln och tog ner brandvarnaren. Nöjd över detta gick jag ner för att lämna brandvarnaren i garaget. Det är då jag hör det, du vet det där ljudet, pipet och det kommer inte från brandvarnaren som jag har i handen. Efter en kort stunds lyssnande hittade jag en annan brandvarnare i klädkammaren och så äntligen kunde vi få lite tystnad!

Tisdagstema; Mat - En bjudning varje tisdag

image70
Jag och mina närmsta vänner har i drygt sex års tid träffats på tisdagar för att äta middag tillsammans. För att vara helt exakt serveras maten alltid 18.00 och är man inte på plats då får man räkna med att de övriga deltagarna satt sig till bords när man dyker upp.
Det hela började med att en av tjejerna bjöd på älgköttsoppa runt älgjakten hösten 02. Det tyckte den manliga deltagaren var trevligt så han bestämde helt själv att detta skulle bli en tradition och bjöd hem oss till honom redan veckan därpå.
Gänget består av fem lärare och en teknisk biolog. Den tekniska biologen har fått stå ut med en hel del lärarsnack under årens lopp men vad jag förstått så stänger hon av öronen när vi övriga drar igång. Det är även lärarkårens lov som styr när vi ska äta tillsammans vilket betyder att på höst, jul, sport, påsk och sommarloven får den tekniska biologen hitta andra att äta tillsammans med. Summan av kardemumman är väl att tisdagarna är en viktig del i våra liv och vi får väl hoppas att det fortsätter i sex år till.

Idag var det middag hos Fröken O (den stackars tekniska biologen) där det bjöds på "Haremsgryta med kyckling och citron". Jag tror faktiskt att det är för att hon lagar så god mat att hon "får vara" vår kompis.

Happy Tuesday


Vårtecken?

Idag är det isigt i staden, de små hårda snöflingorna tränger sig nästan igenom husväggen. Jag som trodde att våren var på väg men precis som vanligt ångrar sig vädergudarna  och tycker att vi ska frysa lite till. 
Annars har det varit kvartersliv de senaste dagarna på RödaVillan vägen. Människorna som man inte sett sen i september har visat sig utomhus, barnen har lekt i vattenpölarna och grannsämjan har varit på topp! Det har till och med talats om sommarfest........:)
En dag som denna är det dock bäst att hålla sig inomhus. Vad kan då vara bättre än att göra lite lingonlimpa och varm choklad?

image68

Lingonlimpa 2st
7dl vetemjöl
6dl grahamsmjöl
2tsk bikarbonat
2tsk salt
7dl filmjölk
2msk smält smör
5dl lingonsylt
1,5dl sirap

Gräddas i 175 grader i ca 1h.

Präktigt va!
Happy Monday


Fotbollsänkans bekännelser

Vårstädningen är i gång på riktigt, idag har mattorna hängt ute på vädring och det luktar Ajax i hela huset. Eftersom jag ikväll är fotbollsänka var tanken att baka bröd som jag sen skulle stoltsera på bloggen med både bild och recept.
Istället för bakning fick jag dela två kaffekannor tillsammans med Hjärter Dam som kom förbi efter jobbet. Vi råkade hamna i nostalgiträsket vilket kan liva upp vem som helst! Ja så nu sitter jag här sent på lördagskväll lätt påverkad av kaffe, mycket munter och funderar på om bakningen verkligen behöver vänta tills imorgon? 

Grattis farmor!

image67

I dag vill sonen hoppa lite extra i sängen för farmor som fyller år!
Stora Grattiskramar från hela familjen i Röda Villan!
Godis hela veckan.

image66

Nu är det snart helg igen och då kommer godisskålarna fram ur gömmorna. För mig alltså, godisskålarna står alltid redo för min kära sambo när han känner suget på kvällskvisten. I stället för att ta te och smörgås som de flesta andra plockas det gärna fram kexchoklad och lite djungelvrål till kvällsmat.
Det ska det bli ändring på  för nu har sambon bestämt att det får vara slut med godiset. För sonens skull naturligtvis! Han ska inte bli någon gottegris som blir beroende av alla E-ämnen som förgiftar kroppen.
Helgens uppdrag är alltså "Tömma godisskålarna och inte köpa nytt". Jag verkligen tror att  vi lyckas att tömma skålarna men hur kommer Karamellkungen tycka när han förlorar sina trognaste kunder?

Happy Thursday

Tisdagstema; Lång.

image65

April, alla människor brukar säga att det är januari som är den fattiga månaden. Jag undrar varför det inte är någon som varnat mig för april? Helt plötsligt blir månaden väldigt lång när man inser hur många kronor som trängs i botten på plånboken.
Nåväl då kan man ju istället ägna månaden till stillhet och meditation för efter helgens festligheter lär det behövas. Lördagskvällen blev verkligen en galet kul tillställning där det bjöds på mat och dricka kvällen lång och avslutades med en två timmars pass på dansgolvet. Det kunde inte ha blivit bättre! 
Jag får helt enkelt leva på minnet för att klara av veckorna tills det blir den 25 april då slantarna förvandlas till sedlar igen;)


Happy Tuesday.


RSS 2.0