Jordgubbspaj är gott!

Fotbollen har nu dragit igång för höstsäsong vilket blir mer tid för bloggande. Skönt med lite tyst ensamtid måste jag erkänna.

Nu har stora gräsprojektet startat genom att dra bort de 20 cm höga ogräset som vuxit till sig under semestern. Vi började för hand och vår granne var inte sen med att hjälpa till. Det slutade med att han försåg oss med diverse handredskap som vi inte kände till och bara inom loppet av ett par timmar var matjorden rensad och slät.
Under tiden har det även massproducerats jordgubbspaj för att ta hand om vårt röda guld. Jag har nämligen bestämt mig för att inte frysa in bären eftersom det oftast resulterat i att de ligger i frysen hela året och först nästa sommar plockas fram för att ätas upp innan nästa skörd kommer. Nu har mina rabarberpajer fått sällskap av två nybakade jordgubbspajer och mina präktighetspoäng har än en gång ökat.
Jordgubbspaj i Gräddfilskräm.
(fungerar säkert med vilka bär som helst, dubbel sats räcker till en normalstor paj och två aluminiumformar.

Pajdeg
100g smör
1,5dl socker
1ägg
3dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Tryck ut degen och lägg 250g skivade jordgubbar i pajformen.

Blanda;
3dl gräddfil
1ägg
2 tsk vaniljsocker
1dl strösocker

Häll över gräddfilssmeten över jordgubbarna.
200°C i 20-30min


Dagens skörd.

Då var familjen tillbaka i RödaVillan efter 11 dagar i farmors goda händer.
Precis som förra året har delen av vår tomt, som vi i år ska försöka förvandla till gräsmatta, vuxit sig stor och yvig av diverse ogräseliga växter. I fjol valde jag att blunda för eländet men nu är det bara att hugga in på ogräsbekämpandet. Puh, vilken utmaning det kommer att bli.Stort och yvigt är även vårt jordgubbsland men tack och lov är det fortfarande mer jordgubbsplantor än ogräs. Där växer det dessutom till min stora glädje stora och fina smaskiga bär. Idag tog jag endast hand om de riktigt mogna och fick utan ansträngning ihop två liter. Det blir en nog en riktig fin skördevecka som kommer leda till en hel del bakande och syltande.


Happy Monday!

Förändring av ondo!

Sen sonen fyllde ett år har han i princip varje kväll tagit sin nappflaska, blivit uppburen till sängen och efter det förnöjt insomnat i sin säng. Mycket enkelt för oss föräldrar som mycket stolt svarat alla imponerade gäster att så gör vi minsann varje kväll.
Till för en vecka sedan då han lärde sig att klättra ur spjälsängen. En ytterst opraktisk och tråkig förändring för samtliga inblandade måste jag säga. Det har varit en kamp varje kväll att få honom att sova och sonen själv har varit arg som ett bi eftersom han inte fått klättra ur sängen. Läggningsproceduren har därför de sista dagarna varit en lång och svettig kamp mellan barnet och föräldrarna. Sängen har numera förvandlats till en liten buraktig säng med hjälp av ett myggnät. Detta har han accepterat och idag har sonen stilla insomnat på vanligt harmoniskt sätt. För i kväll kan vi alltså andas ut och njuta men vi får även hoppas på att han nu kommit på hur skönt det är att sova.

Happy Friday!


SemesterbilderVi har fullt upp på semestern så bloggen får bara ett kortare besök av mig för lite semesterbilder. Ett underbart 50-tals rum fick vi se idag när vi besökte "Gammelvala" (gamla världen), en årlig tradition i Brunnskog. 
De övriga bilderna är på en kille som har fullt upp med traktorer, gräsklippare och två hundar som nu blivit hans bästa vänner. Hundarna har det tyvärr lite svettigt eftersom de inte alltid hyser samma känslor för honom.

Imorgon blir det auktion i sommarvärmen. Hoppas på många fynd och låga priser!

Happy Tuesday!

      


© bilder privat

Huset på vår gård.


Familjen i Röda Villan har de två senaste dagarna haft sitt tillhåll på husets baksida. Där har sambon riggat byns värsta lekplats som vilket barn som helst skulle vilja leka i. Det finns numera pool,  rutschkana och sist men inte minst ett enormt dockhus med en massa djur och traktorer.  Som sagt, det kan ju roa vem som helst! Just av denna anledning har sonen inte rymt från gården en enda gång de senaste dagarna, kors i taket!Dockhuset består av en mellandel med världens coolaste foto tapet alá 80talet. Jag minns riktigt hur jag bönade och bad om att få just en sådan tapet när det var dags att tapetsera mitt rum.

         

Värmeböljan håller i sig trots SMHIs dagliga varningar om regn. I morgon packar vi dock ihop pool och allt annat eftersom vi ska på långresa till Värmland.

Happy Tuesday!


© Bilder privat

Rapportering från soffan.

På sommaren går det inga nattbussar till byn där jag bor. Jag har därför kommit på den briljanta idén med att ta med mig tandborsten i lilla väskan och sova över hos den av mina kompisar som känner sig manad att ta med mig hem vid 2-snåret.

Det där kanske inte lät vidare bra men det har visat sig fungera alldeles utmärkt. 

Lördag natt förra helgen sov jag i en Karlandasoffa hos min kära vän på Tunnelbacken och i natt har jag sovit i en soffa som tillhör Hjärter Dam. Att sova borta är som att bo på ett bättre B&B med full service. När man kommer mitt i natten är det någon som förser en med sängkläder, vattenglas och knäckebröd. På morgonen blir man bjuden på frukost som man inte behövt tillaga själv. Gratis är det också, inte dumt alls och jag kan inte förstå att jag tidigare tagit nattbussen hem.
Idag lånade jag dessutom duschen hos Hjärter Dam där jag bara var tvungen att prova på alla hennes produkter som hjälper henne till den dagliga skönheten. Det var en oas av skönhetsprodukter som bara stod där och bad om att jag skulle prova dem. Härligt och uppfriskande och om jag tittar riktigt noga i spegeln kanske min hy är lite finare idag än igår.

Borta bra kan jag kostatera och damerna i fråga har sparat mig 700kr i taxipengar!

Happy Sunday!


 


Piedestalrenovering

      

Jag har precis tagit paus i mitt allra nyaste projekt som under två års tid stått och väntat på mig i garaget. Det är en  piedestal med rejält renoveringsbehov. När vi köpt den gav vi oss gladeligen i kast med att ta bort färgen men det enda som hände var att vi lyckades att förstöra varmluftspistolen. Trots att min pappa genast försåg oss med en ny hade orken lagts på något annat projekt och piedestalen glömdes bort.
Nu är den åter igen framplockad och förhoppningsvis blir den klar innan jul........

Happy Wednesday!

© bild privat.

Umeå hade flest soltimmar förra veckan.

Solstatistiken i fredags visade att Umeå hade flest soltimmar den gångna veckan. Men igår när vi var på auktionsutflykt till Strycksele undrade vi alla var solen tagit vägen.
Ni som inte är så beresta i norra delen av Sverige kan jag berätta att Strycksele ligger längs med Vindelälven 10mil rakt in i landet från Umeå. Förvisso hade inte jag heller någon aning att det fanns en plats på jorden som hette Strycksele förrän jag såg auktionsnotisen i lokaltidningen.
Häromdagen fanns inte solen i Strycksele iallafall och eftersom det blåste kalla vindar var det bara att klä på sig allt man hittade i bagageutrymmet. Sonen var på sitt allra springigaste humör och höll sina föräldrar varma under eftermiddagen. Min kära vän som också följde med på auktionen var vi en stund oroliga för ifall  hon skulle få köldskador. Hon lindade vi in i vår allra tjockaste yllefilt men inte förrän hon satt i bilen på väg hem kände hon att värmen återkom i kroppen.Det blev inte så många fynd eftersom västerbottningarna betalar mycket bra för de föremål de vill ha. Några riktigt coola plast kannor designade av Sigvard Bernadotte köpte vi och även en äldre fönsterlampa som ska hänga i sovrummet. Det var väl bara synd att auktionen var på sommarens kallaste dag.

Happy Monday!


© bild privat

Bilder från en sommarstuga.Sambon undrade, när han idag fick återse sin son efter nästan tre dagar, vilken kastlek vi lekt hos mormor och morfar. Sonen kastade nämligen saker på sin pappa och tyckte att det var jätteroligt. Nu skulle väl vilken amatörpsykolog som helst säga att så går det om man försummar sina barn med arbete, men den teorin tror jag inte på denna gång.
Pappan kom på det själv innan han kom in med lillkillen för en stund sedan. Han fortsatte att kasta saker ute och nu har vi identifierat ordet som han säger, nämligen "Plaschk. Tungmotoriken är inte vad den kommer att bli men språkutvecklingen framåt måste jag säga. S-ljudet håller på att utvecklas och det ord som sonen helst säger nu är "Glasch". "Glasch" minst en gång per minut och är det riktigt sug står han gärna vid frysen och trycker sin tunga mot dörren. Väldigt gulligt men stundtals något enerverande.

Igår lärde sig sonen "plaska" på föräldrarnas sommarstuga. Eftersom han inte fick bada i det iskalla havsvattnet kastade han stenar som plaskade högt och lågt. Han var noga påpassad av sin morfar som fick hålla honom runt magen för att han inte skulle springa ut i vattnet. Han tyckte onekligen att det var en rolig sysselsättning eftersom han fortsatte att "plaschka" idag.


        


Happy Wednesday!


©bild privat

RSS 2.0